Mat och minne

Följande artikel kommer ifrån den engelska originalupplagan av GMS-utbildningen. Jag låter den stå kvar för att hålla all information tillgänglig och det är upp till var och en att prova sig fram och hitta vad man känner är bäst. Själv har jag efter mycket experimenterande kommit fram till att LCHF är det absolut bästa kosthållningen för att hjärnan ska fungera optimalt. Massor av information om denna kost finns att läsa vidare om på nätet. Jag rekommenderar varmt www.kostdoktorn.se. Här är en intervju med mig från den sidan. //Mvh, Mattias

 

 

 

***

 

Maten vi äter spelar en betydande roll för en frisk hjärna.

Japanerna älskar fisk och äter den också rå. Kanske är det därför de är så intelligenta och teknologiskt framstående. Det är bara på senare år man har börjat undersöka vikten av näringsrik föda vetenskapligt. Faktumet att fisk är bra mat för hjärnan, är visdom som förmedlats vidare från generation till generation under århundraden.

Numera finns det tidskrifter och böcker fyllda av vetenskapliga artiklar i näringslära. I en sådan rekommenderades det att äta tonfisk, för att hjärnan inte ska bli trött så fort. Vetenskapliga studier har gjorts i hur hjärnan reagerar på olika typer av föda och kommit fram till att maten påverkar inlärningsprocessen i allra högsta grad. Vårt humör, vårt minne och våra tankar är direkt sammankopplade till vad vi äter.

Först och främst så är hjärnans aktivitet och kemiska sammansättning mer beroende av att vi äter t.ex. frukost, än vad vi äter. Sedan har forskare gjort en mängd ytterligare upptäckter som är väldigt användbara. Några av dessa upptäckter är listade nedan. Försök att dra nytta av dem och prova själv i ett antal dagar. Kanske kommer dina egna erfarenheter att övertyga dig om att minnet påverkas av maten vi äter.

 

Frukost

Allt för många har vant sig vid att äta kolhydrater till frukost, som vitt bröd och t.o.m. sötsaker. Stärkelsen och sockret i denna typ av mat leder till en ökad frisättning av serotonin i hjärnan. Serotonin är en lugnande signalsubstans. Resultatet av att äta sötsaker på morgonen blir att vi redan på morgonen begränsar vårt pigghet för dagen och saktar ner eftersom organens aktivitet minskar.

Korv, ägg och skinka innehåller stora mängder kolesterol och fett. Dessa ämnen bryts ner långsamt och får blod att strömma från hjärnan till magen, vilket också slöar ner de kognitiva processerna.

Näringsexperter (Shelton, Bragg) rekommenderar att en nyttig frukost bör bestå av så lite fett som möjligt, gärna helt utan. Några exempel: Keso, frukt och färskpressad juice, smal skinka och lätt färskost. Fruktsockret bryts ner långsamt och - till skillnad från processat socker - är inte farligt för kroppen.

Dricker du kaffe på morgonen? Experter avråder en inte från att dricka kaffe. De t.o.m. rekommenderar det i små doser - en kopp om dagen, gjord av malda kaffebönor. Flera koppar kaffe ger ett överskott av koffein, vilket kan resultera i sämre reaktionsförmåga, koncentrationssvårigheter och är även skadligt för hjärtat.

 

Lunch

I vissa fall har det rekommenderats att dricka ett glas vin till maten och till och med att starksprit skulle vara bra för matsmältningen. För många har detta blivit en vana. Att konsumera alkohol kan dock innebära stora risker. Neuropsykiatrikern Sergei Korsakoff beskrev en känd författare i ett av sina verk. Denne hade vant sig vid att dricka vodka under sina resor i norra Ryssland. Han var inte alkoholist. Ingen såg honom någonsin berusad. Men vanan att ofta dricka starksprit i små doser resulterade i funktions- och strukturella störningar i hans hjärna. Efter att ha undersökts vid Korsakoffs klinik, diagnostiserades författaren med polyneuritis - omfattande nervskador i hjärnan. Vid första anblick tycktes han verka normal, men vid närmare undersökning kunde man se störningar i korttidsminnet - förmågan att komma ihåg vad som just hänt. Inom en minut eller två, glömde han vad han sagt och hälsade genast på doktorn igen och igen. Den här sjukdomen, som fick namnet Korsakoffs syndrom, har liknande symptom som Alzheimers-patienter.

Många har förstått alkohol kan skada hjärnan, men få är medvetna om faran med att äta flera-rätters lunch med mycket kolhydrater som bröd, potatis, pasta och söta desserter. En grupp forskare upptäckte att denna typ av lunch gjorde kvinnor trötta och män svaga. Det tar ungefär fyra timmar att återhämta full koncentrationsförmåga efter en sådan lunch. Du har kanske hört skämtet: "Fram till lunch brottas man med hunger och efter lunchen, trötthet." Trötthet behöver inte bara bero på dålig nattsömn. Minst lika ofta beror det även på ett dåligt kombinerat val av mat, vilket minskar hjärnans aktivitet.

Vad bör man äta till lunch då? Lunchen bör innehålla rikligt med protein. Kött eller fisk, med mycket protein, tillför blodet viktiga aminosyror, inklusive tyrosin. 

Tyrosin behövs för bildandet av dopamin och noradrenalin, som ökar aktiviteten i hjärnan.

Känner man sig plötsligt förvirrad, hjälplös eller deprimerad, kan det vara ett tecken på brist av dessa ämnen.

Kött, fisk, äggula, gröt, nötter och sojaprodukter innehåller ett näringsämne som heter kolin. Detta ämne är det kemiska ämne som hänger samman med signalsubstansen acetylkolin, vilken spelar en viktig roll för utvecklandet av minnet.

 

Middag

Det är tydligt att man inte behöver stimulera hjärnan innan man ska sova. Om man äter hjärnstimulerande mat till middag, påverkar det definitivt kvaliteten på sömnen. Gör man ofta detta, kan man utveckla sömnsvårigheter. Försök att byta ut stek och fisk till middag mot kolhydrater. Koldydrater hjälper hjärnan att utsöndra serotonin, vilket lugnar hjärnan och behövs för en fullgod vila.

Enligt vissa forskare är kolhydraternas påverkan av hjärnan mycket större än vi tror. Tryptofan är en essentiell aminosyra som man inte bara blir sömnig av, utan som även agerar smärtstillande. Tryptofan blir till serotonin i hjärnan.

Många av oss äter sötsaker för att omedveten förbättra vårt hälsotillstånd. Särskilt på hösten, som ofta karaktäriseras av större sömnbehov, får vissa personer mindre depressioner. Hormonet melatonin, som utsöndras av tallkottkörteln, reglerar den cykliska rytmen av sömn och vakenhet. När dagarna är kortare under hösten och vintern, utsöndrar tallkottkörteln mer av denna substans, vilket även leder till ökad utsöndring av serotonin. Som du ser reglerar naturen själv mängden lugnande substanser i hjärnan, vilket gör att man inte behöver sötsaker för att lugna ner sig.

Hur stort intag av sötsaker rekommenderas per dag? Bara omkring 1,8 gram kolhydrater är tillräckligt för att skapa en lagom lugnande effekt av serotoninet i hjärnan. En större mängd leder till större vikt, istället för större lugn.

Är det nödvändigt med en strikt mathållning eller att äta vid samma tid varje dag? De här frågorna kan tyckas konstiga för de som lärt sig att äta vid samma tider sedan barndomen. Även på jobbet är lunchen alltid samma tid. Det här gör att kroppen vänjer sig vid detta och börjar utsöndra magsafter vid dessa tider, vilket leder till hunger och ibland smärta i magen. Då blir det svårt att memorera. Är du van att äta vid en viss tid, försök att inte missa den.

Det är känt att hastigheten för nervimpulserna längs axonet (ett utskott av nervcellen) beror på tjockleken av dess myelin. Denna vita substans täcker nervcellernas utsida. Färsk fisk innehåller en aminosyra som utgör en del av nervvävnadsprotein S-100. Detta protein återfinns i membran, cytoplasman och i cellkärnan. Det är bevisat med laboratoriemöss att mängden av detta protein ökar drastiskt i hippocampus vid intensiv träning. Det här leder till en blockering i syntesen av protein S-100 som medför nedstängning av den synaptiska plasticiteten. Det betyder att nya kopplingar skapas väldigt långsamt och att djuret är dåligt tränat. Proteinet är en del av myelin-överdraget. Ju tjockare detta är, desto bättre går impulsen längsnervfibrerna, vilket ger snabbare reaktionstid och snabbhet i tänkandet.

På senare år har det kommit mycket information om hur vi påverkas av näringen i maten. Vi vet sedan länge vad som är skadligt för hjärtat och vad vi bör undvika för att minska risken för cancer. Nu är det dags att börja lära sig hur maten påverkar hjärnans arbete, särskilt när du nu har valt att träna upp ett äkta Superminne.

 

Mer information om specifika näringsämnen finns på studentavdelningen i forumet.